Hvor mye samvær har jeg krav på?
Etter et samlivsbrudd er det vanlig at foreldre sitter igjen med spørsmål om hvor mye samvær de har krav på med barna. Blant foreldre finnes det mange ulike oppfatninger om hva som er normalt, om det så er 50/50 eller samvær annenhver helg. Der foreldrene selv ikke blir enige om et samværsomfang som passer for familien, kan det være behov for bistand fra advokater eller domstolene.
I vurderingen av hva slags samværsordning som passer for den enkelte familie er det flere hensyn som må tas, slik som barnas alder, foreldrenes geografiske plassering i forhold til hverandre og tilknytning og relasjon mellom samværsforelder og barn.
Barneloven § 43 opererer med begrepet «vanlig samvær». Det er samvær annenhver helg og én ettermiddag i uken, i tillegg til ferier. Dette er et samværsomfang som er godt utbredt, da det innebærer omlag 30/70-fordeling. Mange velger å dele tiden med barna 50/50, slik at barnet er annenhver uke hos hver av foreldrene.
Hvor mye samvær som er forsvarlig eller fornuftig for ulike barn, kan imidlertid ikke standardiseres. I alle avgjørelser som retter seg mot barn, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn.
I norsk rett har vi en rekke lovbestemmelser som fastholder dette standpunktet, blant annet Grunnloven § 104, barnekonvensjonen artikkel 3 og barneloven § 48. Hver sak må derfor behandles konkret, og individuelle forhold må få betydning for vurderingen. I noen sammenhenger kan det være riktig med mer samvær mellom samværsforelder og barnet, i andre tilfeller kan det være uforsvarlig å gi omfattende samvær fordi det er særlige forhold hos foreldrene eller barna som gjør at det ikke vil være til det beste for barna.
Det viktigste er derfor ikke spørsmålet om hvor mye samvær man mener å ha krav på som forelder, men snarere hva slags samværsordning som vil kunne fungere godt for akkurat dine barn.
Dersom du har spørsmål knyttet til samvær eller hvor barna skal bo, ta kontakt med Barneadvokatene på tlf. 992 20 200 eller post@barneadvokatene.no