Den såkalte “foreldreretten”
Vi i Barneadvokatene blir ofte kontaktet med spørsmål om «foreldreretten». Det kan være noen som lurer på hvordan de skal få foreldrerett, hva som følger av foreldreretten eller hva som skal til for at man mister foreldreretten.
Det finnes imidlertid ikke noe innenfor barneretten som heter «foreldrerett».
Når noen bruker begrepet «foreldrerett», sikter de som regel til foreldreansvaret. Foreldreansvar handler om omsorg for barnet, men det handler også om å kunne ta større valg i et barns liv – dette kan dreie seg om alt fra medisinsk behandling til skolevalg eller navneendring. Har man foreldreansvar for et barn har man også vergeansvar for barnet.
Utgangspunktet er at foreldreansvaret skal være delt mellom barnets foreldre, men i visse tilfeller kan en av foreldrene få foreldreansvaret alene.
Andre ganger brukes begrepet «foreldreretten» om retten til å være den forelderen barnet har fast bosted hos.
Fast bosted handler om hvilke avgjørelser forelderen kan ta på vegne av barnet, ikke hvor mye tid barnet tilbringer med hver av foreldrene. Den som barnet har fast bosted hos kan eksempelvis ta avgjørelser om flytting innenlands, valg av barnehage eller fritidsaktiviteter. Hvem barnet har fast bosted hos kan også ha betydning for barnebidrag, barnetrygd og andre stønader.
Barn kan også ha delt fast bosted hos begge foreldrene. Det sier heller ingenting om tidsfordeling mellom hjemmene. Det innebærer at begge foreldre blir bostedsforeldre og må samtykke til beslutninger som hører inn under denne kompetansen.
Uavhengig av hvem barnet har fast bosted hos, vil den som har barnet hos seg kunne ta dagligdagse avgjørelser om for eksempel mat, klær, stell, leggetid eller lekser så lenge barnet er hos han/henne.