Kan man få foreldreansvar alene?

Hovedregelen er at begge foreldrene har foreldreansvar for felles barn. Er foreldrene samboere, har vært eller er gift er foreldreansvaret alltid felles. Dette er fordi man legger til grunn at en slik løsning, i de aller fleste tilfeller, er til det beste for barnet.

 

Noen foreldre ønsker seg foreldreansvaret alene. Dette ønsket melder seg ofte når samarbeidet mellom foreldrene er så vanskelig at det går utover barnet. Typiske eksempler på dette kan være at den andre forelderen ikke samarbeider om pass, bankkort, vipps etc. til barnet, ikke samtykker til flytting eller nekter å samtykke til medisinsk behandling av barnet. Det samme gjelder hvis den ene forelderen er svært utilgjengelig f.eks fordi vedkommende bor i et annet land eller at det er vanskelig med kontakt av sikkerhetsmessige grunner.

Den enkleste måten å få foreldreansvaret alene på er at foreldrene avtaler at kun én av dem skal ha foreldreansvaret. Dersom man inngår en slik avtale om foreldreansvar er det viktig å huske på at avtalen må være skriftlig, signert av begge foreldre og sendt inn til Folkeregisteret for å være gyldig. Den som har foreldreansvaret har også vergeansvaret for barnet.

 

I de tilfellene hvor partene ikke er enige om at én skal ha foreldreansvaret alene, må saken avgjøres ved en rettslig avgjørelse. Det vil si at saken tas til retten, som så avgjør hvem som skal ha foreldreansvaret.

 

Alle avgjørelser om barn skal tas med barnets beste for øye. Det gjelder også avgjørelser om foreldreansvaret. Avgjørelsen skal altså, uavhengig av hva som blir rettferdig for foreldrene, kun styres av barnets interesser. Barnet skal også høres om hvem som bør ha foreldreansvaret.

 

Det skal ganske tungtveiende grunner til at retten velger å gå bort ifra dette og gi foreldreansvaret til én forelder alene.

 

Hvilke grunner som er tungtveiende nok til å gi den ene forelderen foreldreansvaret alene, vil retten måtte vurdere konkret i hvert tilfelle. At den ene forelderen ønsker foreldreansvaret alene er i utgangspunktet ikke en tungtveiende nok grunn.

 

Et høyt konfliktnivå (over noe tid) kan imidlertid tilsi at barnet er tjent med at én av foreldrene kan ta viktige avgjørelser for barnet uten å måtte involvere den andre forelderen.

 

Det er viktig å huske på at man må ha en meklingsattest fra familievernkontoret som ikke er eldre enn seks måneder for å kunne starte opp en sak om foreldreansvar for retten.

 

Dersom du har spørsmål knyttet til foreldreansvar, ta kontakt med Barneadvokatene på tlf. 992 20 200 eller post@barneadvokatene.no